9/10-2001

Dagen började ganska bra får man nog säga. Jag hade fått mejl av CSN där dem sa att man måste skicka studieförsäkran i orginal för att få ut sina pengar, men att jag skulle få dem på en gång om jag faxade en kopia och lovade att skicka in orginalet omgående. Sagt och gjort, FedEx direkt.

Men inget gott utan snabb, bråd och ond vedergällning. Min handledare kom in och ville prata om en administrativ sak. Det rörde sig om mina datorvanor visade det sig. Tydligen har systemarna snappat upp att jag har laddat ner filmer och musik från internet, och sånt är inte lagligt på labbet. Jag som tyckte att det var så bra att jag kunde ladda ner en film på jobbet och se den hemma senare på kvällen.

Idag har varit ett stort genombrott för mitt intellekt. Inte på så sätt att jag har blivit ett dugg smartare, men för att jag har fått minst fyra stycken aha-upplevelser som knutit samman mina kunskaper om strålning och atomkärnors energier. Det låter ju så himla komplicerat när en gaggig professor på KTH ska förklara hur allt hänger samman. Bitarna föll på plats tack vare kollegan Andreas. Han visade mig runt i labbet. Jag fick se den enorma cyklotronen och gammasfären med alla dess detektorer. Allt eftersom vi gick runt förklarade Andreas vad som hände och hur det hände. Nu känns det nästan som om jag kan de mest fundamentala byggstenarna inom kärnfysiken, åtminstone om generering av gammastrålning.

En annan sak som är lite kul är att Ang Lee, hollowoodressigören, har varit och tittat på labbet. Han ville se om det fanns lämplig utrusting för hans kommande film. Paul Fallon visade honom gammasfären, och tydligen blev han störtförjust i den. Om ni har tur kommer ni således eventuellt att kunna se min arbetsplats på bioduken om ett par månader. Vad filmen heter? ”The Incredible Hulk”, såklart. Låt oss gissa att vågor av kärnfysikalisk natur skall mutera en helt vanlig människa till Hulken.

Paul Fallon är min handledare och ledare för hela GRETA-projektet som jag är involverad i. GRETA står förresten för ”Gamma Ray Energy Tracking Array”. Herr I-Yang Lee, från Taiwan, är chef för hela ”Department of Nuclear Science” och alltså toppchefen för hela kärnfysikavdelningen på labbet. Man skulle kunna tro att han är den mest upptagna och stela personen av dem alla, men så är inte fallet. Han är den som nästan en gång om dagen kommer fram och frågar hur jag mår, hur jag trivs, och hur det går för mig. Vilket jag förstås uppskattar och tycker är kul.

Jag har varit en bit norr om Berkeley idag och tittat på en Suzuki Swift. En liten bil som jag var ganska nöjd med. Tyckte dock att bromsarna tog lite dåligt. Dessutom var hade det sista lilla munstycket på avgasröret ramlat av. Säljaren var dock villig att diskutera priset en aning.

Nu ska jag hem och äta och träna.

~ av Aktievinst på 9 oktober, 2001 @ 09:58.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: