4/11-2001

I och med de senaste dagarnas terrorhot mot broarna här i området kände jag att det var hög tid att ta mig till Golden Gate. Jag har ju velat se bron på nära håll så länge, men pga det ena och det andra har det bara inte blivit av. Dessutom ville jag förstås köra över bron också innan det blev för sent.

Sagt och gjort. Eftersom det var söndag passade det ju utmärkt som dagsutflykt. I och för sig trodde jag att det skulle vara överstökat på någon timme men det visade sig ta hela dagen.

Istället för att köra över Oakland Bay Bridge, genom San Francisco och ut på Golden Gate norrut, valde jag att köra norr ut från början, över San Rafael Bridge och upp på Golden Gate från norr mot söder, dvs mot San Francisco. Strax innan Golden Gate hade jag hört att det skulle finnas en parkering som man kunde stanna vid och ta lite fina kort.

Strax innan jag kom fram till GG körde jag höger, av från highway 101 och upp mot vad jag tyckte såg ut som en kulle. Det visade sig att denna kulle skulle ta mig längs med en enkelriktad gata snirklandes runt berget precis till höger om GG. Första rastplatsen gav mig nästan gåshud då jag bevittnade den makalösa utsikten över GG med San Francisco i bakgrunden. Hela stan öppnade sig fullkomligen. Man såg hela sundet, hela GG som delvis var täckt av moln och dimma, Alcatraz, och alla större byggnader i downtown SF.

Den enkelriktade vägen ledde mig förvisso längre och längre från GG, men med en ännu storslagnare utsikt som följd. Ungefär halvvägs på den enkelriktade gatan nådde jag Rodeo Beach. Just denna dag var det väldigt varmt och jag blev otroligt sugen att hoppa i det förädiskt kalla vattnet. Medan det är 75 grader i luften är det ungefär 50-55 grader i havet. Jag kavlade i alla fall upp byxbenen, slet av mig skjortan och vadade ut i vattnet. Kallt var det, men vad gör det när man står med stilla havet upp till knäna och surfare runt omkring sig.

Jag ville förstås köra över bron, tre dollar kostade det. Väl inne i SF körde jag förbi ett par ställen som J.P. hade visat mig dryga månaden tidigare. Den här gången hade jag dock bilen, så det gick betydligt fortare att ta sig mellan ställena. Jag körde längs Lombard St. ner genom S-St., där jag otroligt nog blev omkörd av en motorcykel, och sen vidare upp mot Coit Tower.

Historien om Coit Tower är ganska intressant. En kvinna vid namn Hitchcock Coit, sägs vara änka till en av brandmännen som omkom vid en av de större jordbävningarna på 20-talet, donerade en tredjedel till en fond som skulle bygga något speciellt vackert i den i övrigt så vackra staden. En skara gubbar bestämde sig för att bygga ett torn, högt uppe på en kulle. Ett torn som liknar munstycket på en brandslang. Sant eller ej, så sägs det i alla fall.

Efter Coit Tower for jag ner mot GG igen. Jag hade tänkt åka hem igen, men kom på bättre tankar när jag såg skyltarna mot Golden Gate Promenade. En lång promenadgata utmed hamnkanten vid GG. Vid sidan om promenadgatan låg en stor gräsmatta där folk fikade, lekte med drakar och kastade frisbee. Där låg dessutom en marina med några av de största båtarna jag någonsin sett, privata yachter alltså.

När jag nu såg allt det vackra slog det mig att GG måste se helt otrolig ut nattetid då lamporna på bron slås på. Nu var klockan bara 15:30, så jag var tvungen att slå ihjäl ett par timmar. Givetvis valde jag Fishermans Wharf för detta ändamål.

Än en gång åt jag Clam Chowder i en enorm brödbulle. Spankulerandes runt turistattraktionerna i väntan på mörkrets inbrott började jag leta efter ett par turistt-shirts. Jag måste ju ha något från SF med mig hem. Jag hittade i alla fall två ganska tajta t-shirtar som var tjocka och härliga. Därefter satte jag mig på Starbucks, drack en kaffe, och studerade en nyinförskaffad karta över Kalifornien som jag ska ha med mig när jag ger mig ut på kommande resor.

Vips var det mörkt och jag körde mot GG. Men jag blev besviken. Denna enorma byggnad, ja rent av konstverk, som skänkt mig så mycket inspiration ett par timmar tidigare, såg helt plötsligt ynklig ut. Sikten var dålig och bron dåligt upplyst. Inte ens bågarna hade lampor. Jag vet inte om det är så att bron inte har lampor på bågarna, eller om det bara är ett sätt att spara in på elen. Det är ju elbrist i hela Kalifornien och medborgarna uppmanas att vara sparsamma.

Nåja, oavsett vad som nu händer har åtminstone jag fått bli en av de lyckliga som fått se den magnifika bron i helt skicka, både dag- och nattid.

~ av Aktievinst på 4 november, 2001 @ 10:19.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: