Leonie Linnaea Ingela Sjöholm är född

Så har det äntligen hänt, världens sötaste flickebarn har kommit till världen och hennes namn skall vara Leonie Linnaea Ingela Sjöholm. Hon föddes den 20:e november 2008, kockan 18:18 på Södra BB (Södersjukhuset), rum 203. Barnmorskan Lilleba ville förvisso ha klockslaget till 18:17, men pappa lyckades övetyga henne om att hans Tag Heuer Link nog inte gick fel. Dessutom låter ju 18:18 bättre än 18:17.

Det hela har varit en ofattbar resa fram till där vi står idag, och då har den här resan väl ändå bara börjat…

När vi satt oss i taxin på väg in till Södra BB kom jag på att jag glömt min plånbok hemma. Eftersom det tagit oss hela dagen att få komma in till BB tänkte jag att det nog inte var någon fara om vi vände om för att hämta den. Dock var Mia, som nu satt med ganska smärtsamma och frekventa värkar, av en helt annan åsikt. Det hade visat sig under kvällen att alla rummen var upptagna och att vi kanske inte skulle få föda på Södra BB, varför Mia blivit extra glad då det visade sig att allt löst sig och att det nu var ett av de eftertraktade rummen vi var på väg till. Att ta en omväg var alltså inte aktuellt.

Väl framme blev vi omhändertagna av en barnmorska som också visade oss in till vårt rum. Vi fick i snart också reda på att det var en lång bit kvar innan det var dags att föda och att vi borde försöka sova lite. För mig hade det inte varit några problem, men för Mia var det otänkbart då värkarbetet nu satt igång på allvar. Barnmorskan föreslog en spruta med morfin för avslappningens skull och för att Mia skulle få vila lite. Men sprutor är som sagt inte Mias melodi. Däremot fick jag en efterlängtad timmes vila runt tre-tiden på natten. när jag sedan vaknade runt fyra på morgonen började sista etappen, det riktiga barnafödandet, även om det skulle visa sig att det var många timmar kvar.

Som man är man relativt utelämnad vad gäller värkarbete och smärtstillande arbete. Det enda man har att komma med är att vara en så bra ”coach” som möjligt och för att stötta och peppa så mycket det bara går. I ärlighetens namn ska jag erkänna att det hela stundtals kändes mer hopplöst än möjligt. Men man gör så gott man kan och till slut visade det sig att jag nog hade haft en stor roll trots allt. I synnerhet som Mia var otroligt duktig och lyckades hålla sig till sin plan om att enbart nyttja lustgas som smärtlindring.

Sammantaget att vattnet gick kl 07:00 morgonen innan, att värkarbetet satte igång samtidigt, att Mia knappt nyttjade  någon smärtlindring, inte sov en sekund, inte åt något och  knappt drack en droppe, samt att Leoni först kom till världen klockan 18:18 kvällen därpå, så måste jag erkänna att det är en av de mäktigaste prestationerna jag bevittnat…

När krystarbetet väl tog fart dröjde det inte många minuter innan Leoni, lugnt och kontrollerat, fick se dagens ljus. Det var med en mild gråt i strupen som hon yppade sina första andetag. Lilleba’s trasa svepte snabbt och effektivt över ansiktet för att torka bort eventuellt slem som kunde tänkas komma in luftvägarna och raskt därefter fanns hon på mammas kropp, vilandes mot bröstet. Döm om allas vår förvåning då det tog högst 15 sekunder innan hon började snutte-leta efter tutten för att omedelbums börja suga. Snacka om medfödda reflexer.

Av naturliga skäl var det svårt att få någon sömn just denna natt. Till slut lyckades vi dock somna någon gång efter tre på morgonen, och efter att vi ätit ett ordentligt skrovmål mat (middagen som förvarats i kylen åt oss). Mellan oss, men i min säng, hade vi Leoni sovandes…

Avslutningsvis vill vi berätta att ”Leonie” kommer från Grekiskan ”Leon”, som betyder ”lejon”. Därav betyder Leonie ”lejoninna”. Och som av en händelse råkar just lejon vara mitt favoritdjur. Vidare vill jag ha ett namn som på ett eller annat sätt har vetenskaplig anknytning, och i detta fall är det namnet Leonardo, efter den stor, rent av den störste och mest kompletta av dem alla, Leonardo Da Vinci.

~ av Aktievinst på 20 november, 2008 @ 12:57.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: