En gåva till Leonie

Tänk vad små saker kan etsa sig fast i minnet. Små saker som för stunden känns fullständigt irrelevanta och ovidkommande men som flera decennier senare skall komma att prägla och förgylla en annan människas livsstil, åtminstone delvis. Min farmor och farfar var två människor som hade en väldigt human grundsyn på tillvaron, och förmågan att säga bra saker som skulle komma att bli både tänkvärda och relevanta. De ville verkligen det bästa för alla och var inte rädda för att ge och ta på det sätt som de själva fann tillbörligt. De gjorde detta för att de i grund och botten var så säkra på att deras inställning och uppfattning om saker och tings välbefinnande var den rätta. I många fall var det också så.

Jag har så många minnen från min tid med farmor och farfar som aldrig kommer att försvinna. Framförallt är det saker som de sagt, snarare än gjort. Deras livstil var konservativ och sparsmakad, men som sagt, väldigt omtänksam. Man skulle nog kunna säga att farfar var en riktig patriark för familjen och en sann gudfar för släkten. Vid över 90 års ålder minns jag hur han tittar på ett porträtt av farmor, taget på tidigt 40-tal, och helt ogenerat frågar om jag någonsin sett en vackrare kvinna? Vid över 96 års ålder fanns det inte en enda dag som han inte besökte farmor på sjukhuset och höll hennes hand.

När min farmor fick träffa Mia för första gången blev hon jätteglad. Jag minns än idag hur hon ogenerat frågade när vi skulle gifta oss. När farfar fick reda på att vi köpt hus och väntade barn blev även han glad. Så glad att han sade till sina söner att han ville ge vårt förstfödda barn en grundplåt i livet, en liten start, precis som han redan gjort för många andra som fötts inom släkten. Den första aktie som Farfar köpte och den enda han aldrig sålde var Assea. Av den anledningen har Leonie fått en liknande gåva av sina numera avlidna, men alltjämnt omtänksamma, gammelföräldrar. Det är verkligen synd att ingen av dem fick träffa lilla Leonie. Men jag kommer alldeles säkert berätta historier om dem för henne.

~ av Aktievinst på 12 januari, 2009 @ 23:08.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: