Leonie 6 månader

Idag har det alltså gått precis 6 månader sedan vår lilla guldklimp föddes. Klockan 18:18 var vi hemma hos Hans och Ingela och åt middag. Mia var noga med att poängtera själva klockslaget. Hos mormor och morfar firade vi med att äta glass med jordgubbar, och senare på kvällen firade Mia och jag genom att äta varsin bit prinsesstårta.

Några framträdande saker som skett på sistone är att Leonie börjar intressera sig klart mer för sin omgivning. Jag har förvisso tyckt att hon varit medveten och intresserad ända sedan hon föddes. Hon kunde i stort sett fästa blicken vid olika saker redan från dag ett. Men nu märker man att hon har ett intresse av att fånga, ta och sträcka sig efter saker hon får syn på. Det går knappt att dricka kaffe med henne i knät då vi är rädda för att hon skall rycka åt sig muggen. Äter vi med Leonie i knät så sträcker hon sig efter tallrikar, bestick, glas och servetter. Fortare än kvickt har hon dessutom fått något av alla ting i munnen.

Sammy går inte längre obemärkt förbi, tvärtom. Sammy verkar snarare vara ett av Leonie’s favoritobjekt att studera. Jag har försökt introducera dem för varandra, men det slutar oftast med att Sammy rycker undan både häftigt och snabbt så fort Leonie’s händer kommer farande. På ett sätt är det bra att Sammy inte vill vara i närheten av henne. Vi har lärt honom att han inte får röra något som tillhör henne och att han aldrig får komma in i hennes rum. Med tanke på den motorik som Leonie har idag så tror jag inte heller att hon krarar av att smeka och klappa sammy. Snarare lär hon rycka honom i morrhåren och det är väl just detta han är väl medveten om. Gripreflexen är som sagt väl utvecklad och efter att ha fått känna på den i både armar och kinder så kan jag bara tänka mig vad Sammy skulle tycka om att få känna på en ”noskläm”.

De senaste dagarna har vi börjat lägga Leonie i sin egen säng och det har verkligen gjort underverk. Sedan tre nätter tillbak har hon bara vaknat en gång per natt. I princip har hon sovit mellan 22:00 på kvällen och 08:00 på morgonen. Det känns nästan som en gudagåva att få sova så länge ostört. Jag skulle helst vilja att hon somnade 20:00 och vaknade 06:00, men man kan ju inte få allt. Någon gång när Leonie vaknade tidigt lade vi bara över henne i vår säng, mellan oss båda, så somnade hon om ett par timmar till. Förmodligen ska vi nog i framtiden försöka få henne att ligga helt och hållet i sin egen säng.

Leonie börjar sitta bättre och bättre. Hon kan sitta kortare stunder för egen maskin. Ibland sätter hon fram händerna när hon håller på att ramla framåt för att ta emot sig själv, och lyckas med detta. Men ibland hinner hon inte och står istället på näsan. Oftast hinner jag fånga upp henne, men det har hänt att hon ramlat framåt. Självklart håller vi bara på med denna träning i sängen eller i soffan där det är mjukt och skönt att ramla framåt. Visserligen försvårar det kanske balansförmågan, men några andra alternativ finns ju inte i detta tidiga skede.

Eftersom hon börjar bli stadig på sina ben, styrkemässigt, och även i gripreflexerna så är det snart dags att sänka sängen. På BVC säger dem att det är dags att sänka sängen så snart de överhuvudtaget kan vända sig om. Det låter lite drastiskt i mina öron, men däremot tvivlar jag inte på att det är bättre att förekomma några eventuella flyktförsök. Som jag nämnde så har benstyrkan förbättrats markant på sistone. Man märker detta genom att hon står längre stunder i sträck och att hon orkar hoppa mer och mer. Visserligen kan hon inte hoppa i ordets rätta bemärkelse, men det är inte långt borta. För att fira Leonie’s 6-månadersdag och för att inte göra samma misstag som med babysittern, att vänta med införskaffandet till det att hon blivit för gammal, så köpte Mia och jag en hoppgunga åt Leonie idag. Denna hoppgunga har gjort braksuccé under den korta tid vi fick provat den idag. Det verkar som om hon tycker det är superkul att få stå och hoppa i sin nya gunga. Hon verkar snabbt ha kommit på att hon kan vrida på sig i gungan i händelse av att hon hamnar tittandes bort från oss.

P.S. Jag noterar att detta är vårt 150:e inlägg som är taggat med ”Leonie”, vilket betyder att vi skriver ca 25 inlägg i månaden om vår lilla guldklimp. Vi hoppas att hon får glädje av dessa en vacker dag.

~ av Aktievinst på 20 maj, 2009 @ 22:35.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: