Inskolning på dagis – dag 1

 Idag var det inskolning på dagis. Eftersom Mia inte hade möten förrän på eftermiddagen och eftersom denna första dag mest handlade om information och presentation barnen emellan kunde Mia följa med. Efter en kortare genomgång om vad som väntas skulle fick barnen börja härja fritt, och det tog inte lång stund förrän hela golven var fyllda av framslitna leksaker. Det är tur att lokalerna är så stora och att de har så rymliga ytor, för även om det bara är 14 anmälda barn så tar de var för sig upp rätt mycket plats.

Vi föräldrar fick reda på att vi ska sy en kudde åt barnen, eller snarare att vi ska ta med oss saker att sy fast på en kudde åt barnen. Dessutom vill fröknarna ha ett kort på varje barn samt ett A4:a med kort på personer som barnen känner. Vi fick även reda på lite allmänna saker som parkeringsplatser, vilka papper vi behöver fylla i, och hur de första dagarna kommer att se ut. Om jag minns rätt kommer barnen gå mellan 9-15 hela veckan igenom samtidigt som vi föräldrar är med hela dagen. Fröknarna kommer att vara med men vi föräldrar har fortfarande huvudansvaret för barnen. Måndag blir första dagen då vi lämnar barnen åt fröknarna, men bara en kortare stund. Hur kort vet jag inte, men jag antar att man börjar med en halvdag eller liknande. Sen är det till att skjuta skarpt på tisdag. Eftersom jag kommer att vara föräldraledig måndagar passar det ju bra att provdagen infaller just på en måndag.

Varje fröken kommer att ha lite mer huvudansvar för vissa barn. Det blir då dessa fröknar som vi föräldrar kommer att ha föräldrasamtalen med. Leonie blev tilldelad den av fröknarna som verkar styra och ställa det mesta, och dessutom verkar hon vara mest erfaren av dem. ”Hon” heter Anne och verkar vara väldigt trevlig och snäll, så vi har stort förtroende för att det här kommer att bli bra.

Barnen verkar vara i ganska varierande åldrar. Ett par barn är födda så tidigt som 2005 medan de allra flesta är födda 2008, som Leonie.

Denna första dag kan man inte säga att barnen lekte speciellt mycket med varandra, men visst var de framme och ”kände” på varann. Leonie fick sin napp utsliten av Viktor och själva snodde hon ett par bollar ur händerna på andra. Det är ett givande och tagande som både Mia och jag hoppas att de lär sig låta bli. Men risken är väl att de snarare lär sig att vara ännu tuffare mot varandra.

Det är många föräldrar, säkert 4 föräldrapar, som verkar bo mer åt vårt håll, i Herrängen. Frågan blir väl vad som händer till hösten då det säkert blir många lediga platser i området. Jag misstänker att några kommer att flytta då. Själv tyckte jag först att dagis, som för övrigt heter ”Eken”, låg ganska långt bort, men ju mer jag tänker på det så passar det ju åtminstone bra att det ligger på vägen från och till jobbet. Sen får vi se vem som hämtar och lämnar.

Även om inte Eken var färdigbyggt till fullo så tycker jag att intrycket förbättrats sedan senast. Med alla leksakerna på plats, och mer ska det tydligen bli, känns det nästan bara roligt att allt är sproilans nytt och fräscht. Jag tycker själv att det uppväger en hel del andra nackdelar. Det är ju inte bara leksakerna som är nya, utan lokalerna ser ju också toppmoderna ut, även om det är plastmattor överallt. Men vad annars kunde man förvänta sig när 14 busiga småttingar ska hälla vatten, lera och färg på golven…?

~ av Aktievinst på 25 januari, 2010 @ 19:12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: