Första hela dagen på dagis

Idag har Leonie varit helt själv på dagis, hela dagen, för första gången. Mia både lämnade och hämtade och lämnade henne mellan 09-15. Fröknarna börjar nog lära känna Leonie nu och förstå vad hon behöver. Till exempel har de lärt sig att strax före lunch 11:00 börjar hon bli väldigt hungrig och väldigt ilsken. Om hon dessutom inte får maten på en gång kan det bli några sånger med höga toner också, rejält höga toner. Jag pratade med Anne häromdagen och hon hade aldrig varit med om ett barn som kunde ta den typ av toner som vi får stå ut med allt som oftast.

Leonie verkar vara väldigt tydlig med sina känslor. Givetvis märks det tydligt när hon är både trött och hungrig, men också när hon leker, vill ha något eller vill bli buren. Tydlig är hon på det sättet att man förstår att hon vill något när hon skriker högt. Däremot är det inte alltid det är lätt att förstå vad hon menar och då får man stå ut med tonerna en liten längre stund.

Mia skickade igår en länk till mig som handlade om barnuppfostran. Där stod det en hel del matnyttig information, bl.a. om hur man ska ge sitt barn ovillkorlig kärlek. Den punkten tyckte jag nog var bäst. Det känns redan som om vi gör det mesta rätt, vilket också är skönt.

Många gånger blandar Leonie uttycken som kan bli ganska dubbeltydiga. Dels händer det väldigt ofta att hon kramas och pussas så fort hon känner för det. Men i nästa sekund kan hon slå till oss i huvudet med någon leksak eller så. Till en början var jag lite orolig över detta beteende, men det visar sig att det är barns sätt att visa att dem vill ha uppmärksamhet, de vet bara inte hur de ska göra för att få den. Eftersom vi föräldrar instintivt ger barnen en reaktion på båda dessa beteenden blir budskapet från oss också lite tvetydigt. När de väl lär sig förstå vad man säger blir det förstås lättare att förklara.

Redan nu förstår dock Leonie en hel del. Häromdagen bad jag henne hämta och ställa tillbaka några saker och det gick hur bra som helst. Så visst förstår de mycket mer än de själva kan ge uttryck för.

Imorgon ska vi alla åka till Saga’s föräldrars stuga i Leksand. Det ska bli väldigt kul. Inte minst för Leonie som får en chans att leka lite mer med Ivar. Sist jag såg dem leka, vilket var häromdagen, var hon både kärleksfull och hårdhänt mot honom. Men Ivar är väldigt lugn och tålmodig av sig och kanske ser hon sin chans att köra lite med honom. Jag antar annars att det kommer att gå över, antingen när Ivar lär sig säga ifrån själv, eller när hon blir stor nog att förstå att man inte kan drämma leksaker i huvudet på sina kompisar, utan att man bara får krama dem och klappa fint.

~ av Aktievinst på 11 februari, 2010 @ 19:42.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: