Vanliga ursäkter för att inte behöva sova

Leonie, vår alldeles egna lilla prinsessa, påminner mig om mig själv i mångt och mycket. Hon är hetlevrad, har stort temperament, visar ambition för det som intresserar henne och vill inte sova på kvällarna. Just det sistnämnda minns jag tydligt hur jag själv var som liten. Vissa barn verkar vilja lägga sig och sova när de blir trötta, andra kämpar och stretar emot så mycket de bara kan och orkar. VIsst, är Leonie supertrött stretar hon emot mindre, men är hon bara jättetrött kämpar hon emot precis som vilken annan unge som helst. Den lilla söta flickan hittar på än den ena, än den andra ursäkten för att inte behöva ligga still i sin säng. Hon ska säga godnatt till den andre föräldern igen, hon ska helt plötsligt tvätta händerna, dricka vatten, leta efter en leksak, byta pyjamas eller, helt enkelt, gasta och gorma lite på oss samtidigt som hon förklarar att hon minsann inte är trött och att livet är orättvist om just hon av alla otrötta människor måste gå och lägga sig just nu. Ibland kan det ta en timme innan hon ger efter och lägger sig, ibland längre. Det händer också att ”längre” blir till timmar…

När hon var mindre somnade och vaknade hon ungefär samma tider. Att gå och lägga sig senare en natt innebar knappast nödvändigtvis att hon sov längre morgonen därpå. Ungefär så är det nu ockås, däremot har vi märkt att om hon somnar sent bara ett par nätter i rad sover hon längre. Det är förstås på gott och ont. Bra på helger eller semester kanske, men mindre bra på vardagar och när det beror på att varje försenad minut varit en kamp.

Ibland undar jag vad hon själv tycker och tänker, hur hon själv ser på sitt öde att behöva vara liten och behöva göra som mamma och pappa säger. När jag var liten hade jag inte så mycket att säga till om. Leonie har i alla fall möjlighet att förklara varför hon upplever situationen som så extremt orättvis. Även om det föga lönar sig.

~ av Aktievinst på 14 maj, 2013 @ 21:10.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: