[Maria & Nils Bröllop 29/8-2009]

Senast uppdaterad 090831

TACK ALLA SOM GJORDE VÅRT BRÖLLOP TILL EN FANTASTISK DAG OCH EN UNDERBAR START PÅ EN ÄNNU MER FANTASTISK RESA GENOM LIVET TILLSAMMANS !!

Vi kan inte nog understryka hur mycket det har betytt för oss att alla våra närmaste vänner och släktingar ville dela denna dag med oss. Vi skall naturligtvis lägga upp bilder och mer text vad det lider. Just nu håller vi dock på att återhämta oss från den vilda, men fantastiska festen!

Nils och Maria

Anna Maria Olsson & Nils Daniel Sjöholm

Vigsel: Julita Kyrka klockan 13:00 den 29:e augusti 2009
Middag och fest: Båsenberga Hotel i Båsenberga
Klädsel: Kavaj

Båsenberga vägskylt

I informationsbladet som följde med inbjudan finns all viktig information Ni behöver för dagen. Skulle Ni av någon händelse ha tappat bort detta går det bra att  ladda ner ett nytt exemplar här.

Exempel från Stockholm

Här finner Ni en detaljerad karta från Google Maps som visar var Julita Kyrka och Båsenberga ligger. I den medföljande vägbeskrivningen står det att man tar väg 52 mot Katrineholm från Nyköping. Detta stämmer, men skyltningen mot Örebro, längs samma väg, är mer frekvent förekommande och kanske enklare att följa. Vi vill även upplysa om att Båsenberga inte bara är ett hotell utan också en liten by. Så fort ni kommit till den lilla byn lär ni känna igen Båsenberga Båsenberga från vägenHotell från bilderna. Dessutom ser man Vingåkers Golfsklubb’s driving range just som man kommmit fram. Vidare kan vi upplysa om att vägen till Julita Kyrka är enkel att hitta från Båsenberga. Betydligt enklare än som skrev i inbjudan. Det är bara att följa skyltarna mot Julita. Åt andra hållet kör man mot Vingåker tills man kommer till Vingåkers Golfklubb där ju också Båsenberga Hotel ligger. Från denna sida kan Ni också enkelt skriva ut nya vägbeskrivningar från valfri startplats genom att högerklicka på den ”ballongmarkör” Ni vill åka till. Då får Ni upp en ny meny från vilken Ni väljer ”Vägbeskrivning hit”. Knappa sedan in valfri startpunkt och Ni får en detaljerad vägbeskrivning.

Om Brudparet

dsc_0523Mia föddes den 5:e december 1978. Nils föddes ungefär den 28:e augusti 1976.Vi träffades för första gången den 27:e september 2006. Således skiljer det ungefär två år mellan oss och vi kommer att ha varit tillsammans ungefär tre år då vi gifter oss.

Efter att en längre tid ha chattat med varandra på internet, ja, det var så vi lärde känna varandra, träffades vi en solig och varm höstdag. Det var Mia som tog det första steget och skickade ett  meddelande där hon ställde frågan om även jag var en ”hurtbulle”. I efterhand har hon erkänt att det var bilder på mig lekandes med chimpanser som gjorde att hon lockades att skriva. Som framgår av bilden nedan är Mia en sann djurvän, en av de största djurvänner jag någonsin träffat! Mia hade inga bilder på sig själv i sin presentation, så det blev lite av en överraskning när vi väl sågs. Men en riktigt bra sådan.

ElefantVår första dejt blev en långpromenad med Sammy. Inför promenaden hade Mia lämnat ifrån sig signalement och kontaktuppgifter på mig till Linda, hennes syster, i händelse av att hon skulle ”försvinna mystiskt”. Det var strålande väder och jag var klädd i jeans, skjorta, pullover och skinnjacka. Något som jag sedan fått höra såg oerhört ”preppy” ut.

DykareBåde Mia och jag älskar att resa och se världen. Sedan vi träffades har de längre gemensamma resorna gått till Kina och Thailand. Mia har även varit i Brasilien och dansat medan jag har varit i Kenya och spelat golf. Vi hoppas kunna åka på bröllopsresa under hela september. Idealiskt vore att åka till två ställen: ett ställe där vi kan njuta av värme, sol och bad, samt ett ställe där vi kan aktivera oss med något som kan anses vara lite mer äventyrsbetonat. Jag gillar att dyka och det skulle vara kul att klämma in några dyk i något trevligt vatten på resan.

Om Frieriet

frierietUnder perfekta omständigheter skedde fireriet i denna pool under vår resa i Thailand. Jag hade planerat att fria sedan en tid tillbaka och hade också, traditionsenligt, frågat brudens far om lov. Detta må vara en något gammaldags sed, men säg den brudgum som inte helst vill ha ”familjens” välsignelse också. Som brudgum vill man ju inte riskera att stöta sig med ”Don Corleone”, eller hur? Det hela började med att jag hittade bra biljetter på internet och bestämde mig för att göra en överraskning av det hela. Mia fick således veta ett datum samt att hon skulle packa väskan lätt. Resten skulle bli en överraskning fram till det att vi stod på Arlanda.

Efter en lång dagsutflykt bestämde vi oss för att hoppa ner i poolen på kvällen. Vi hade poolen helt för oss själva och beställde varsin paraplydrink i poolbaren, samtidigt började jag förbereda mig mentalt på att ställa ”frågan”. Till slut föll det sig enklast att bara gå ner på knä, eller, vi stod förresten redan på knä, och ställa frågan. Svaret blev ”Ja” och kramen lång. Även om jag nog kände på mig vad svaret skulle vara kändes det både pirrigt och nervöst att ställa frågan.

Om Julita Kyrka

julita-kyrka-01Julita socken i Katrineholms kommun, Södermanland (Södermanlands län), kyrkan byggdes på 1100-talet med smalt långhus, mindre kor och ett smalt torn. Under 1300-talet byggdes kyrkan till med större långhus och vapenhus. Tegelvalv slogs på 1600-talet och valven dekorerades med målningar. 1728 byggs kyrkan om med två sidoskepp och sammanlagt fyra valv. Tornet rivs till hälften och breddas med ny lanterninhuv. Ett nytt högkor byggs 1763 med gravkällare inunder och det blir den sista stora förändringen i kyrkans byggnadshistoria. Vid 1905-års renovering tas 1600-talets målningar fram. De ger medeltidskyrkan dess karaktär. Altartavlan är i sirligaste rokoko från 1763.

Julita KyrkaDen medeltida kyrkan byggdes om på 1720-talet. Rester av den romanska kyrkan finns kvar i grunden till det västliga koret. Troligtvis har kyrkan fungerat som församlingskyrka. Munkarna i det närbelägna Saba kloster (Julita kloster) hade en egen kyrka som revs efter reformationen. På 1600-talet dekorerades kyrkans valv med blomrankor och bibliska bilder av en målare som endast är känd som ”Julitamästaren”. Målningarna som senare överkalkades togs fram under 1900-talets första år, men tyvärr blev restaureringen alltför okänsligt utförd.

Julita AlléDe döda begravde man förr under golvet, ju närmare altaret desto finare. Socknens adelssläkter lät uppföra särskilda gravkor som förändrade kyrkans utseende. De mindre bemedlade församlingsborna fick sin gravplats på kyrkogården, där alla nu begravs. Vid en vandring på kyrkogården kan man se på de äldsta gravstenarna att även här gjordes skillnad på folk. I den nyare delen ned mot sjön Öljaren lägger man märke till en påkostad gravhäll med en bronskopia av Thorvaldsens Kristusskulptur.

De som åker till Julita Kyrka från Båsenberga kommer att köra genom denna fantastiskt praktfulla allé som leder hela vägen fram till Julita Kyrka.

Om Båsenberga

basenberga-historia-01Från år 1876 var Båsenberga socknens fattighus. 60-70 ”hjon” bodde här och drev det tillhörande lantbruket. Minns du Commandoran från Emil i Lönneberga? Hon fanns här också när Båsenberga var en fattiggård. I Gårdsmagasinet kommer du kunna se delar av arvet efter fattighjonen Grin-Maja och Linke-Per.

Båsenberga utvecklades senare till Vingåkers ålderdomshem och var mycket uppskattat med alla grönområden. Gamle frackskräddaren Calle Kreü, som ännu vid 85 års ålder obehindrat satt med benen i kors på skräddarbordet, trivdes kanske allra bäst här. När ålderdomshemmet flyttades till Vingåkers centrum rymde han ständigt tillbaka ut till Båsenberga. Han sov under ett hästtäcke, och livnärde sig på råa ägg och fisk från sjön, som sköljdes ner med brännvin.

1973 byggdes Båsenberga om till kursgård och ägdes under drygt 30 år av TBV, Tjänstemännens bildningsförbund. Under 2005 övergick Båsenberga till privat regi och bedriver idag så väl hotell- som konferensverksamhet med året-runt-öppet-förhållanden.

rum2  basenberga  blommor

Om Sjöholm And Friends – Invitational

Tanken är att göra Sjöholm And Friends – Invitational till en årlig tradition som dock inte kommer att spelas på Vingåkers Golfklubb (kuperad park – och skogsbana med vattten) varje år. Att vi spelar där just denna gång beror på att det dels är geografiskt praktiskt att genomföra det där, det ligger sådant i tiden att alla hinner ”träna” inför evenemanget och slutligen så är ju alla Sjöholm’s vänner på plats. Som namnet antyder är det en inbjudningstävling dit alla deltagare måste bli inbjudna för att kunna delta. I framtiden är förhoppningen att alltid kunna bjuda in till en bana som håller hög klass men som ändå tillåter pay and play spel då syftet med tävlingen i huvudsak är att ha kul, med vänner.

golf-01

Vingåkers Golfklubb är inte en pay and play bana, men har gått med på att låta några personer som inte har grönt kort ändå spela förutsatt att de någon gång har hållt i en golfklubba. De som inte har officiellt handikapp kommer att erbjudas att spela på 36 slag. Vet man med sig att man kan spela på bättre handikapp än så bör man, gentlemannamässigt, upplysa tävlingsledningen om detta. Vi spelar alltid poängbogey över minst 18 hål.

Ge oss kommentarer

Finns det något Ni tycker fattas på denna sida? Säg till så kanske vi kan ordna det i så fall.


 
%d bloggare gillar detta: